És freqüent trobar-nos amb empreses que tenen un gran potencial de creixement i de rendibilitat però que en el millor dels casos no aconsegueixen aixecar el vol i, en el pitjor dels casos, estan condemnades a la seva liquidació.

Si el concepte de negoci és tan bo, per què no aconsegueixen els seus propòsits?

Competències gerencials

La nostra experiència ens diu que moltes vegades aquests bons conceptes de negocis han estat desenvolupats per persones molt competents en determinades funcions. Entre els nostres clients es troben persones que dominen processos com poden ser la creació i el desenvolupament de productes, o bé persones molt competents en el camp comercial, o persones molt competents en gestió de processos industrials. No obstant això, perquè un projecte empresarial pugui esdevenir un bon negoci, aquestes competències tècniques han d’estar acompanyades de competències gerencials.

Molt sovint ens trobem que els fundadors del negoci sí tenien bones capacitats gerencials i van aconseguir fer créixer el negoci de forma reeixida, però en molts casos els seus successors tenen perfils diferents —ni millors ni pitjors, simplement diferents. En moltes ocasions, els hereus estan molt qualificats però en aspectes més concrets. El món s’ha fet més complex i més competitiu i el domini de certes tècniques és indispensable per poder competir. No obstant això, dominar aquestes tècniques i no disposar de capacitats gerencials no permet tenir negocis rendibles. Aquestes situacions solen provocar una certa desesperació en les generacions fundadores, que no s’expliquen com els hereus no aconsegueixen augmentar, o almenys mantenir, el negoci creat.

La gerència i els propietaris de negocis

En l’actualitat, EXPERT EXECUTIVE MANAGEMENT està aportant aquestes capacitats gerencials a un bon nombre d’empreses clients, sent l’element necessari per compondre els equips de direcció. La qüestió passa per entendre que l’actual complexitat dels negocis passa perquè siguin gestionats per equips que puguin aportar una suma de capacitats: unes seran tècniques i altres van a ser gerencials. D’altra banda, hem d’entendre que podem ser propietaris d’un negoci i no necessàriament hem de ser els seus gerents. Hauríem d’entendre que, més enllà de ser propietaris, podem desenvolupar una determinada funció per a la qual estem especialment capacitats i cedir la gerència general de l’empresa a persones especialment qualificades per a aquesta funció.

Aquests models ens obliguen a viure en una certa complexitat necessària. D’una banda, l’accionista propietari ha de saber cedir la gerència establint els controls necessaris. I, d’altra banda, el gerent ha de saber conviure amb uns accionistes que han pres la decisió de treballar a l’empresa però dedicats a una funció concreta.

De la capacitat dels diferents actors per treballar col·laborativament respectant les funcions de cada un dependrà l’èxit del projecte. Les noves empreses competitives requereixen nous models directius i nous models organitzatius.

Antoni Monistrol
Soci Director d’Expert Executive Management

Nous Articles i Notícies

Si desitja rebre nous articles, notícies i informació de conferències d’Expert Executive Management, subscrigui’s a la nostra Newsletter.

Aquesta publicació també està disponible en: Castellà