Restructuring empresarial

Els canvis en l’àmbit empresarial

Heràclit deia que «el més constant en aquesta vida és el canvi: tot flueix, tot canvia, res roman». Els canvis poden ser periòdics i predictibles, o sobtats i inesperats. Podem controlar els primers, i serem molt competents si la nostra visió de futur ens permet prevenir els segons. Tot canvi exigeix ​​una adaptació a les noves circumstàncies, un canvi intern per confluir amb l’extern. Aquest canvi que requereixen les noves necessitats, gustos o modes, en diem reestructuració o restructuring en la seva accepció saxona. Segons l’índole dels canvis, parlarem de restructuring preventiu o restructuring correctiu.

Tota crisi empresarial té una solució

Totes les empreses, al llarg de la seva existència, passen per moments de conflicte o crisi, de distress. Els símptomes més freqüents són un empitjorament progressiu dels resultats o bé un excessiu creixement en un breu període de temps. Entre aquestes dues situacions oposades, hi ha multitud de possibles crisi amb matisos diversos, però l’error d’origen sempre serà no haver reaccionat amb la suficient agilitat a un canvi d’índole interna-externa. Perquè en tots els casos hi ha una solució. Sempre, és clar, que es detecti bé l’arrel del problema i es recorri als que poden resoldre-ho: a professionals experts en restructuring amb àmplia experiència executiva que, a més de diagnosticar el problema i exposar el tractament adequat, s’involucrin en el pla derivat del diagnòstic i acompanyin a l’empresa fins al final del seu procés de sanejament.

Restructuring preventiu

El restructuring preventiu és recomanable en temps de bonança, ja que avançar-se a possibles esdeveniments indesitjats pot evitar crisis futures. És una inversió amb un retorn difícil de quantificar, ja que «el problema no esdevé». Mentre que en la intervenció correctiva «es detecta un problema i és mesurable». No obstant això, el gestor professional valora cada vegada més les intervencions periòdiques per evitar problemes futurs. És una qüestió de formació i madura experiència.

Restructuring correctiu

El restructuring correctiu, d’altra banda, pot resoldre situacions abans del conveni concursal i fins i tot després de la signatura del conveni. També pot resoldre les situacions de creixement ràpid. En aquest cas, les empreses fan augmentar la seva estructura i els quadres directius s’acomoden i deleguen, enfilant-se més en la cúspide jeràrquica i allunyant-se de la «frontera amb el client». Es perd el pols del carrer i de la realitat, i no arriba informació sobre el grau de satisfacció del client.

Gràfica de barres sobre l'èxit segons moment d'inici del prcés de restructuring

En general, un procés de restructuring consisteix a reorganitzar les estructures, els processos i els sistemes de gestió d’una empresa amb l’objectiu d’optimitzar la seva operativitat i portar-la a la zona de confort. Prou per sobre del llindar de rendibilitat perquè una pèrdua important de vendes no comporti resultats negatius. I que l’empresa es mantingui en aquesta zona de confort sosteniblement en el temps.

Francisco Gosálbez
Director Associat Galícia d’Expert Executive Management

Nous Articles i Notícies

Si desitja rebre nous articles, notícies i informació de conferències d’Expert Executive Management, subscrigui’s a la nostra Newsletter.

Aquesta publicació també està disponible en: Castellà