directiu eficaç

L’empresa necessita d’un perfil directiu diferent per a cada circumstància. No hi ha bons estils directius ni mals estils directius, sinó que cal tenir la capacitat d’aplicar l’estil directiu que la circumstància requereixi (recomano la pel·lícula Ànimes a la foguera).

De la mateixa manera, podem dir que no hi ha perfils directius bons ni dolents (encara que de vegades sí que podem dir-ho), sinó que hi ha un perfil directiu per a cada ocasió.

Hi ha ocasions on l’empresa requereix directius especialment eficaços: happeners. Gent que fa que les coses passin, gent que aconsegueix els objectius. Aquests happeners també tenen els seus defectes i limitacions, però en determinats moments complexos i adversos en la vida de l’empresa, si aquesta no compta amb un happener, l’ha d’aconseguir costi el que costi.

Un directiu eficaç és aquell que aconsegueix els objectius marcats en els terminis marcats. El directiu eficaç està orientat a resultats, sap analitzar, però sobretot sap executar. Són persones disposades a assumir riscos i a prendre decisions assumint les conseqüències. Són persones que, més enllà de tenir un comportament ètic, estan carregades d’energia i són capaces de dibuixar i executar fulls de ruta simples i clars.

Per ser eficaç pot ser que diguin que cal tenir molta experiència i molta formació. No obstant això, formació i experiència no són suficients, sinó que cal tenir un determinat caràcter. El fet de tenir molta experiència i formació, sumat al caràcter, li permetrà al directiu ser més eficient i arribar a l’objectiu d’una manera més ràpida i econòmica. Si, per contra, el directiu és més aviat indecís, dubitatiu i amb aversió al risc, per molta formació i experiència que tingui, no aconseguirà prendre decisions i assolir els objectius.

Els directius happeners acostumen a ser bons comunicadors i saben que per aconseguir els resultats necessiten que el seu equip estigui alineat i compromès. Un happener buscarà consensos, però si no els troba prendrà les decisions que consideri més adients, agradin o no agradin. Perquè no hi ha res que generi més desànim en un equip directiu que tenir un líder que no aconsegueix els objectius empresarials. No hi ha res que empitjori més un clima laboral que estar en una organització on no s’aconsegueixen els objectius perseguits. El bon directiu eficaç serà molt transparent, tant amb l’equip, com amb el consell, com amb els bancs. Compartirà els plans i compartirà les accions preses, els resultats i les dificultats.

Un directiu eficaç aconseguirà generar confiança en el consell d’administració i facilitarà que els accionistes aprovin els plans de negoci, per més complexos que siguin. Els consells d’administració necessiten confiança i només se la pot donar un directiu amb eficàcia demostrada. D’altra banda, un directiu eficaç és capaç de desencallar propostes de finançament sol·licitades als bancs i que no aconsegueixen prosperar per falta de confiança. Un projecte empresarial presentat per una empresa amb situació patrimonial determinada tindrà moltes més probabilitats de ser finançat per un banc si és presentat per un directiu que hagi demostrat la seva eficàcia.

Antoni Monistrol
Soci Director d’Expert Executive Management

Nous Articles i Notícies

Si desitja rebre nous articles, notícies i informació de conferències d’Expert Executive Management, subscrigui’s a la nostra Newsletter.

Aquesta publicació també està disponible en: Castellà